Tržište 5G čipseta premašit će 132 milijarde dolara do 2032.

Autor: Redakcija
event 04.09.2024.
Foto: Shutterstock

Sve veća upotreba IoT-a u raznim sektorima, kao što su zdravstvo, proizvodnja i pametni gradovi, dodatno potiče potražnju za naprednim 5G čipsetovima.

Očekuje se da će tržište 5G čipseta premašiti 132 milijarde dolara do 2032. godine, prema nedavnom izvješću tvrtke Global Market Insights Inc. Ovaj rast je u velikoj mjeri potaknut sve većom primjenom povezanih uređaja te Interneta stvari (IoT) diljem svijeta. Od 2024. postoji više od 15 milijardi IoT uređaja u svijetu, prema podacima iz Exploding Topics. Sve veći broj ovih povezanih uređaja, u rasponu od pametnih kućanskih aparata do industrijskih senzora, zahtijeva brze, pouzdane komunikacijske mreže s niskom latencijom. 5G tehnologija, sa svojom poboljšanom propusnošću i smanjenom latencijom, zadovoljava ove potrebe podržavajući besprijekorno povezivanje i razmjenu podataka u stvarnom vremenu, čime se poboljšava izvedba ovih uređaja.

Očekuje se brzi rast u segmentu RF primopredajnika

Očekuje se da će segment RF primopredajnika doživjeti značajan rast do 2032., budući da su te komponente ključne za učinkovit rad 5G mreža. Proizvođači se usredotočuju na razvoj naprednih RF primopredajnika koji pružaju bolje performanse, energetsku učinkovitost i kompaktniji su. Ova poboljšanja ne samo da povećavaju prihvaćanje 5G tehnologije u potrošačkoj elektronici poput pametnih telefona, već također proširuju njezinu upotrebu u raznim industrijskim sektorima.

Povezana vozila za poticanje širenja tržišta

Predviđa se da će tržišni udio za 5G čipsetove u povezanim vozilima postojano rasti do 2032. Ovaj rast potaknut je značajnim ulaganjima proizvođača automobila i tehnoloških tvrtki u razvoj i uvođenje vozila s omogućenom 5G tehnologijom. Integracija 5G čipseta u vozila poboljšava iskustvo vožnje omogućavanjem veće povezanosti i automatizacije, što poboljšava sigurnost, učinkovitost i praktičnost. Osim toga, sve veći pomak prema električnim vozilima i razvoj pametnih gradova dodatno povećavaju potražnju za vozilima s omogućenom 5G mrežom. Kako automobilska industrija nastavlja s inovacijama s 5G tehnologijom, očekuje se šire prihvaćanje 5G čipseta.

Europa je na putu da postane vodeće tržište

Tržište 5G čipseta u Europi spremno je za znatan rast između 2024. i 2032., potaknuto snažnim naglaskom u regiji na digitalnu transformaciju i širokim uvođenjem 5G tehnologije u raznim sektorima. Europa prednjači u postavljanju 5G mreža, sa značajnim ulaganjima u infrastrukturu za podršku ovoj tehnologiji. Usmjerenost Europske unije na promicanje inovacija i digitalizacije ubrzala je usvajanje 5G-a. Osim toga, kako europski proizvođači automobila sve više integriraju 5G tehnologiju u svoja vozila kako bi podržali povezanu i autonomnu vožnju, očekuje se da će regionalno tržište dodatno ojačati.

Ključni igrači na tržištu 5G čipseta

Industrija 5G čipseta uključuje nekoliko velikih tvrtki, uključujući Qualcomm Technologies, MediaTek, Huawei Technologies, Samsung Electronics, Intel, Broadcom, Nokia, Ericsson, Marvell Technology Group te Infineon Technologies AG. Te se tvrtke usredotočuju na partnerstva i suradnje kako bi poboljšale svoje tehnološke sposobnosti i proširile svoju prisutnost na tržištu. Silno ulažu u istraživanje i razvoj u cilju inovacija i boljih performansi 5G čipsetova, osiguravajući kompatibilnost s novim aplikacijama kao što su povezana vozila i IoT uređaji. Osim toga, te tvrtke povećavaju svoje proizvodne kapacitete i optimiziraju učinkovitost opskrbnog lanca kako bi zadovoljile rastuću globalnu potražnju za 5G tehnologijom. Također ciljaju na nova tržišta u regijama kao što su Europa i Azija-Pacifik kako bi iskoristili široku primjenu 5G mreža.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava