GenAI – budućnost mobilnih uređaja?

Autor: Redakcija
event 12.09.2024.
Foto: Shutterstock

Transformacija industrije pametnih telefona je na pomolu, piše IDC.

Predviđa se da će globalne isporuke pametnih telefona s generativnom umjetnom inteligencijom (GenAI) porasti za 363,6 posto na godišnjoj razini u 2024. godini, dosegnuvši 234,2 milijuna jedinica, prema novom izvješću Međunarodnog podatkovnog centra (IDC). To predstavlja 19 posto ukupnog tržišta pametnih telefona u 2024. godini.

Što je to GenAI telefon?

GenAI mobitel je pametni telefon s naprednom tehnologijom umjetne inteligencije koja omogućava uređaju da izvršava složene zadatke izravno na mobitelu, bez potrebe za povezivanjem na internet. Ovi mobiteli imaju poseban čip koji im pomaže u bržem i učinkovitijem obavljanju AI zadataka, poput prepoznavanja glasa, obrade teksta ili stvaranja slika. Zahvaljujući ovoj tehnologiji, GenAI mobiteli mogu pametnije i brže reagirati na korisničke zahtjeve te prilagoditi iskustvo korištenja ovisno o potrebama korisnika.

Ono što GenAI mobitele razlikuje od običnih pametnih telefona jest njihova sposobnost obavljanja generativnih AI zadataka lokalno na uređaju. Dok obični pametni telefoni često trebaju internet za pristup AI modelima i obavljanje složenih funkcija, GenAI mobiteli mogu izvesti ove zadatke brže, uz manju potrošnju energije i veću privatnost jer ne trebaju slati podatke u oblak. Ovi uređaji otvaraju vrata naprednijim AI funkcionalnostima, poput prilagođenih virtualnih asistenata, poboljšanih iskustava u aplikacijama te interaktivnih AI alata, što donosi revoluciju u načinu na koji korisnici koriste svoje mobitele.

Trend prodaje GenAI uređaja

GenAI mogućnosti na pametnim telefonima potaknut će nadogradnje i predstavljati značajnu priliku kako za dobavljače, tako i za programere aplikacija. Dramatičan rast koji će biti vidljiv u 2024. nastavit će se i u 2025., s predviđenim rastom isporuka GenAI pametnih telefona od 73,1 % na godišnjoj razini. Umjeren rast s dvoznamenkastim postotkom očekuje se tijekom ostatka prognoziranog razdoblja. Do 2028. IDC predviđa isporuku 912 milijuna GenAI pametnih telefona, što će rezultirati složenom godišnjom stopom rasta (CAGR) od 78,4 % za razdoblje 2024.-2028.

„GenAI pametni telefoni su neizbježni i izgledaju kao sljedeća velika stvar koju industrija može ponuditi potrošačima”, rekao je Anthony Scarsella, direktor istraživanja za mobilne telefone u IDC-u. „Trogodišnji rast u 2024. godini pratit će četiri uzastopne godine dvoznamenkastog rasta jer će proizvođači uređaja težiti uključivanju GenAI sposobnosti u svoje ponude uređaja. Trošak će isprva ostati ključna prepreka jer mnogi sposobni čipseti nisu jeftini i dostupni su uglavnom u ultra-premium segmentu tržišta. Međutim, vjerujemo da će ti dijelovi s vremenom ući na srednje tržište i pristupačnije modele, kako se konkurencija među proizvođačima uređaja i AI aplikacijama bude povećavala.”

„Brzo uvođenje GenAI tehnologije u pametne telefone neviđeno je u povijesti mobilne industrije, a očekuje se da će penetracija tržišta premašiti 60 % unutar prve tri godine”, rekla je Nabila Popal, viša direktorica istraživanja u IDC-ovom timu Worldwide Tracker. „Međutim, najznačajniji utjecaj ove evolucije očekuje se 2026. godine, kada se predviđa da će uređaji srednje klase usvojiti ovu tehnologiju, čineći veliki korak prema demokratizaciji GenAI-a. Iako je još prerano za potpuno razumijevanje svih slučajeva upotrebe koji će se pojaviti u narednim godinama, jedno je sigurno, GenAI će potpuno transformirati način na koji komuniciramo s našim pametnim telefonima.”

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava