Apple AirPods Pro 2 moći će služiti kao slušna pomagala nakon odobrenja FDA

Autor: Redakcija
event 16.09.2024.
Foto: Shutterstock

Nove AirPods uskoro će moći služiti kao slušni aparati, odobrila je američke Uprave za hranu i lijekove (FDA), označavajući veliku prekretnicu u razvoju industrije slušnih pomagala.

U četvrtak, 12. rujna, FDA je odobrila novi softver pod nazivom Hearing Aid Feature (HAF), koji omogućuje Appleovim AirPods Pro 2 i drugim kompatibilnim modelima da funkcioniraju kao slušna pomagala kada su upareni s iPhoneima ili iPadima kompatibilnim s operativnim sustavom iOS 18. Ovo je prvi put da je FDA odobrila softver za slušna pomagala koji se prodaje bez recepta.

Očekuje se da će Apple objaviti iOS 18, operativni sustav koji podržava HAF, do listopada. Softver HAF dizajniran je za procijenjenih 30 milijuna Amerikanaca koji imaju blagi do umjereni gubitak sluha zbog starenja, izlaganja glasnoj buci, zdravstvenih stanja i drugih čimbenika. Aplikacija će također sadržavati audiološko testiranje, omogućujući korisnicima da prilagode postavke glasnoće, tona i ravnoteže svojim specifičnim potrebama.

„Gubitak sluha velika je problem javnog zdravstva koji pogađa milijune Amerikanaca”, rekla je Michelle Tarver, vršiteljica dužnosti ravnateljice FDA-inog Centra za uređaje i radiološko zdravlje. „Ovo novo odobrenje za softver za slušna pomagala bez recepta u sklopu potrošačkog audio proizvoda široke uporabe predstavlja važan korak prema tome da pomoć za sluh bude pristupačnija i prihvatljivija za odrasle osobe s blagim do umjerenim gubitkom sluha.”

FDA je još u listopadu 2022. uvela propise za slušna pomagala koja se izdaju bez recepta, omogućujući potrošačima kupnju aparata izravno u trgovinama bez potrebe za posjetom liječniku. Ovim je potezom ljudima olakšan pristup slušnim pomagalima.

Appleove slušalice AirPods Pro 2, po cijeni od 249 USD, znatno su povoljnije od mnogih tradicionalnih slušnih pomagala, koja mogu koštati tisuće dolara. Otorinolaringolozi vjeruju da će ulazak Applea na tržište slušnih pomagala potaknuti više osoba s oštećenjem sluha da potraže pomoć. Osim toga, nadaju se da će raširena uporaba AirPodsa pomoći u smanjenju stigme povezane s nošenjem slušnih aparatića jer su slušalice postale uobičajene među svim dobnim skupinama.

Barbara Kelley, izvršna direktorica Američke udruge za gubitak sluha, pohvalila je Appleov potez, izjavivši za CBS: „Cijena je mnogo niža od ostalih OTC slušnih pomagala, a činjenica da je to tako popularan proizvod znači da stvarno može pomoći ljudima sa sluhom gubitak. Uključivanje Applea posvećuje prijeko potrebnu pozornost zdravlju sluha, što je važan aspekt cjelokupnog zdravlja.”

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava