Nema jednog bez drugoga: 5G SA za 6G budućnost

Autor: Redakcija
event 19.09.2024.
Foto: Shutterstock

Dok svijet tehnologije bruji o 6G-u, do kojeg treba čekati još oko šest godina, sljedeća generacija mobilnih mreža uvelike će ovisiti o ključnom aspektu samostalne arhitekture 5G (5G SA) tehnologije.

Unatoč rastućem interesu za 6G, stručnjaci iz industrije naglašavaju da će se oslanjati na 5G jezgru za kritične funkcije poput usmjeravanja prometa i autentifikacije korisnika.

Telekom operateri izrazili su zabrinutost zbog visokih troškova implementacije 5G SA u posljednjih nekoliko godina. Mnogi žele izbjeći slična financijska opterećenja prilikom uvođenja 6G, s planovima za korištenje postojeće 5G jezgre za podršku novom standardu. Peter Linder iz Ericssona, voditelj Thought Leadershipa za Sjevernu Ameriku, objasnio je za Fierce Network na nedavnom događaju u Bostonu da će se „ista jezgrena mreža koristiti i za 5G i za 6G, pri čemu će 6G biti dostupan samo kroz samostalnu opciju 5G.”

Napredak 5G SA suočava se s preprekama

Međutim, postoje prepreke koje treba prevladati. Izvan Kine, malo je zemalja u potpunosti prešlo na nacionalni 5G SA. Kina je i dalje jedina nacija koja je napravila potpunu promjenu. U SAD-u, T-Mobile je trenutno jedini pružatelj koji nudi 5G SA širom zemlje, dok su AT&T i Verizon još uvijek u procesu uvođenja 5G SA u ograničenim područjima. Mnogi se operateri oslanjaju na nesamostalnu (NSA) jezgru temeljenu na 4G-u, koja je neadekvatna za napredovanje sa 6G ili čak za sljedeća poboljšanja u 5G.

Ova ovisnost o 4G jezgrenim mrežama za 5G NSA još je raširenija u Europi i dijelovima Azije, s izuzetkom Kine.

Važnost raslojavanja mreže

Jedna od ključnih značajki 5G SA, poznata kao raslojavanje mreže, omogućuje operaterima dodjelu specifične propusnosti za određene zadatke. Ova je mogućnost ključna za puni potencijal 5G, ali je moguća samo s 5G jezgrom. T-Mobile je već počeo koristiti raslojavanje mreže na sportskim događajima, a Verizon je proveo testove za krizne timove u Arizoni.

Unatoč svom uzbuđenju koje okružuje 6G, još uvijek treba postići značajan napredak s 5G SA prije nego što sljedeća generacija mobilnih mreža uistinu postane stvarnost.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava