OTVORENO PISMO

Meta i drugi tehnološki divovi upozoravaju da bi EU propisi mogli ugušiti inovacije umjetne inteligencije

Autor: Redakcija
event 27.09.2024.
Foto: Shutterstock

Više od dvadesetak tvrtki, uključujući Meta i Spotify, kritizirali su „fragmentirane” regulative EU-a o umjetnoj inteligenciji, upozoravajući da Europa gubi konkurentnost dok SAD, Kina i Indija brzo napreduju u usvajanju umjetne inteligencije.

Meta, matična tvrtka Facebooka, zajedno s drugim velikim tehnološkim tvrtkama kao što su Spotify i Ericsson, izdali su upozorenje Europskoj uniji, navodeći da trenutni tehnološki propisi u regiji mogu spriječiti Europu da u potpunosti iskoristi prednosti napretka umjetne inteligencije.

Kako izvještava The Wall Street Journal, dvadesetak rukovoditelja tvrtki, uključujući predstavnike Ericssona, Mete, Spotifyja i Prade, potpisalo je otvoreno pismo u kojem upozoravaju da iako umjetna inteligencija ima potencijal povećati produktivnost i potaknuti gospodarski rast, Europa bi mogla propustiti ove prilike u usporedbi s drugim regijama.

U pismu je izražena zabrinutost zbog globalnog položaja Europe u utrci umjetne inteligencije, navodeći da je „Europa je postala manje konkurentna i manje inovativna u usporedbi s drugim regijama i sada rizikuje da još više zaostaje u eri umjetne inteligencije zbog nedosljednog donošenja regulatornih odluka.” Potpisnici uključuju i poslovne i tehnološke predvodnike, kao i istraživače te civilna društva i trgovačke grupe.

Kao odgovor, Europska komisija ponovno je izrazila svoje napore da podrži inovacije umjetne inteligencije. Također je navedeno da će novi povjerenik EU-a za pravosuđe osigurati da se zakoni o zaštiti podataka u bloku odnose i na provođenje zakona i na komercijalne potrebe.

Ovo pismo slijedi nakon najava Mete i Applea da njihove značajke vođene umjetnom inteligencijom neće biti dostupne u Europi uslijed regionalnih propisa. Apple je nedavno otkrio da njihov novi AI sustav, Apple Intelligence, neće biti dostupan europskim korisnicima iPhonea ove godine, navodeći nesigurnosti povezane s novim zakonima EU-a o digitalnom tržišnom natjecanju. Slično tome, Meta je u srpnju objavila da će odgoditi puštanje svog nadolazećeg multimodalnog AI modela u Europi, okrivljujući za to „nepredvidivu prirodu europskog regulatornog okruženja”.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava