WWDC 2024.

Apple otkrio svoju AI strategiju i partnerstvo s tvrtkom OpenAI

Autor: Redakcija
event 11.06.2024.
Foto: Shutterstock

Ovaj se potez smatra pokušajem Applea da dokaže kako ne kaska za ostalim tehnološkim divovima na tržištu umjetne inteligencije.

Na tvrtkinoj godišnjoj Svjetskoj konferenciji za developere (WWDC) u Cupertinu, Kaliforniji, 10. lipnja, Apple je predstavio niz novih značajki temeljenih na umjetnoj inteligenciji, uz značajnu vijest o svojoj suradnji s OpenAI-jem.

Tijekom gotovo dvosatne prezentacije, izvršni direktor Applea Tim Cook i drugi direktori predstavili su “Apple Intelligence“, istaknuvši predanost tvrtke dubokoj integraciji umjetne inteligencije u svoje proizvode. „Sve ovo nadilazi umjetnu inteligenciju, to je osobna inteligencija i to je sljedeći veliki korak za Apple”, izjavio je Cook.

Poboljšanja uključuju unaprjeđenje Siri, sada opremljene ChatGPT-om za rješavanje stotina dodatnih zadataka, mogućnost da korisnici kreiraju prilagođene emojije putem jezičnih upita i generiranje sažetaka e-pošte pomoću Appleove tehnologije.

Stavljajući naglasak na privatnost kao temeljni element, Apple se želi razlikovati od konkurenata poput Microsofta i Googlea. Craig Federighi, Appleov viši potpredsjednik softverskog inženjerstva, jamči da će Apple Intelligence ugraditi modele umjetne inteligencije izravno u iPhone, iPad i Mac računala bez ugrožavanja privatnosti korisnika.

Ova će ažuriranja biti dostupna besplatno s novim izdanjem iOS-a 18 kasnije ove godine, iako će neke značajke biti kompatibilne samo s novijim Apple uređajima.

Izvršni direktor OpenAI-ja Sam Altman izrazio je oduševljenje partnerstvom na društvenim mrežama, dok je Elon Musk, osnivač konkurentske tvrtke za umjetnu inteligenciju xAI, kritizirao suradnju, navodeći zabrinutost oko sigurnosti korisničkih podataka.

Unatoč ovom napretku, investitori nisu bili impresionirani, sudeći prema padu Appleovih dionica za gotovo dva posto nakon objave.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava