INOVACIJA U VISOKOM OBRAZOVANJU

FER i Infobip razvili AI asistenta za bolje iskustvo upisa

Autor: Redakcija
event 17.07.2024.
Foto: Shutterstock

AI asistentica „Branka”, osmišljena je kako bi budućim studentima omogućila brži i lakši upis na Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), u suradnji s vodećom globalnom cloud komunikacijskom platformom Infobip, pokrenuo je novu uslugu usmjerenu na pojednostavljenje procesa upisa brucoša te poticanje daljnje istraživačke suradnje.

Inovativni AI asistent nosi ime „Branka”, po prvoj hrvatskoj doktorici znanosti iz područja elektrotehnike, prof. emer. dr. sc. Branka Zovko Cihlar (1933.–2023.).

Tijekom upisnog perioda, velika količina studentskih upita stvara značajan posao za studentsku službu FER-a. Kako bi riješio taj problem, FER je zatražio Infobip za projekt koji bi mogao pomoći studentima s njihovim upitima vezanim za upis i rasteretiti studentsku službu.

Budući da je proces upisa dobro definiran, bio je idealan za razvoj chatbota. Infobipova SaaS platforma uključuje alat Answers, stvoren upravo za rješenja AI asistenta. Infobip ima veliko iskustvo u ovom području, a jedno od zamijećenih domaćih rješenja je AI asistent kojeg su razvili za LAQO.

Kako bi razvili AI asistenticu, u projektu su se okupili Infobipov AI tim pod vodstvom Danijela Temraza, glavnog inženjera u Infobipu, profesori FER-a Tomislav Jagušt i Marko Horvat, voditeljica studentske službe Petra Lukina te FER CIP tim.

Branki se može pristupiti putem poveznice. Klikom na chat ikonu u donjem desnom kutu ekrana, otvara se prozor u kojem pozdravlja korisnike. Branka trenutačno pruža odgovore na najčešća pitanja, vodi korisnike kroz korake upisa te omogućava brzu i učinkovitu podršku. Ona će budućim studentima pomoći u razumijevanju kriterija upisa, potrebnih dokumenata, rokova, pravila te iznimaka vezanih uz proces upisa.

Dekan FER-a, prof. dr. sc. Vedran Bilas, istaknuo je da ovaj projekt ima za cilj pomoći novim studentima da se što bolje snađu pri upisu, dok studentskoj službi omogućava učinkovitije upravljanje brojnim prijavama.

„Ovo je vrlo zanimljivo i korisno iskustvo te vjerujem da ćemo proširiti primjenu sličnih rješenja. FER osmišljava i istražuje mogućnosti korištenja umjetne inteligencije u poučavanju inženjera zajedno s drugim vodećim visokoškolskim institucijama u Europi,” izjavio je Bilas.

Ervin Jagatić, direktor za AI proizvode u Infobipu, naglašava da ovaj projekt predstavlja samo jedan od početnih koraka u dugoročnom planu razvoja inovativnih rješenja koja će koristiti ne samo obrazovnim institucijama, već i široj zajednici.

„Izuzetno smo ponosni na našu suradnju s FER-om i vjerujemo da će ovaj chatbot, potpomognut generativnom umjetnom inteligencijom, značajno unaprijediti iskustvo upisa za buduće studente. Ovo je samo početak naših zajedničkih napora u istraživanju i razvoju naprednih tehnologija,” izjavio je Jagatić.

Osim što ova suradnja FER-a i Infobipa unapređuje usluge za buduće studente, otvara i dodatne mogućnosti za zajednička istraživanja i razvoj rješenja. Studenti će imati priliku sudjelovati u praksama i projektima unutar Infobipa, gdje će stjecati vrijedna iskustva i znanja potrebna na tržištu rada, a mentoriranje od strane Infobipovih stručnjaka dodatno će obogatiti njihovo obrazovanje i profesionalni razvoj.

Izvor: Netokracija

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava