Googleove emisije ugljičnog dioksida porasle za gotovo 50 % uslijed potrošnje energije za AI

Autor: Redakcija
event 10.07.2024.
Foto: Shutterstock

„Smanjenje emisija moglo bi biti izazovno zbog većeg intenziteta AI računalstva i emisija povezanih s većim ulaganjima u tehničku infrastrukturu”, navodi Google u svom godišnjem izvješću.

Googleove emisije ugljičnog dioksida porasle su za gotovo 50% od 2019., prema ekološkom izvješću tvrtke za 2024. objavljenom prošli tjedan, što predstavlja ozbiljno nazadovanje u svom cilju postizanja nulte stope emisija do 2030. Izvješće je također otkrilo povećanje emisija od 13% u odnosu na prethodnu godinu u 2023.

Tehnološki div pripisuje ovaj porast povećanoj potrošnji energije u podatkovnim (data) centrima i emisijama u opskrbnom lancu, potaknutim brzim napretkom i potražnjom za umjetnom inteligencijom. Točnije, ukupna potrošnja električne energije Googleovih data centara porasla je za 17% u 2023.

Povezanost između umjetne inteligencije i rastuće potražnje za električnom energijom dobro je dokumentirana, a predviđanja sugeriraju potencijalno povećanje potražnje za električnom energijom od 20% do 2030. Očekuje se da će samo data centri s umjetnom inteligencijom u SAD-u dodati otprilike 323 TWh (teravatnih sati) potražnje za električnom energijom, kao što je već izvijestio CNBC.

Dok se očekuje da će obnovljiva energija igrati ključnu ulogu u ispunjavanju ovih energetskih zahtjeva, analitičari ističu izazove u neposrednoj implementaciji. Ti izazovi uključuju vrijeme potrebno za izgradnju potrebne infrastrukture za prijenos resursa u data centre, kao što je primijetio analitičar Wells Farga Roger Read.

Unatoč ovim preprekama, Google piše da su njegovi data centri 1,8 puta energetski učinkovitiji od tipičnih data centara. Tvrtka je i dalje predana smanjenju utjecaja umjetne inteligencije na okoliš putem optimizacije modela, učinkovite infrastrukture i smanjenja emisija.

Google nije jedini koji se suočava s povećanim emisijama zbog potražnje za umjetnom inteligencijom. U svibnju je Microsoft izvijestio o gotovo 30-postotnom povećanju ukupne emisije ugljika od 2020., prvenstveno zbog izgradnje data centara.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava