iPad Pro 2024: Mala pobjeda prava na popravak

Autor: Redakcija
event 27.06.2024.
Foto: Shutterstock

Iako je iPad poznat po manjkavim opcijama za popravak, zadnja generacija poboljšala je jedan ključan aspekt – mogućnost zamjene baterije.

Najnoviji iPad Pro krasi nekoliko bitnijih ažuriranja. Osim unaprijeđenog uređaja po pitanju performansi zbog novog M4 čipa, veliki napredak je došao i u obliku OLED ekrana zvanog Tandem, za koji veliki broj korisnika govori da je najbolji zaslon trenutačno dostupan na tržištu tableta.

M4 čip je veoma moćan, te je otkrivanje tog procesora zajedno s novim Pro iPadom bilo potrebno kako bi Tandem ekran mogao raditi „u tandemu” s čipom. Ovo je prvi put da je nova generacija čipa Apple Silicon predstavljena za iPad, a ne za novu verziju MacBooka.

Također, unatoč novom čipu i odličnom ekranu, nova generacija iPadova uspijeva biti još tanja od zadnje, što je pravi inženjerski pothvat s Appleove strane.

Jedan od problema s kojima se iPad stalno susreće je nemogućnost njegovog softvera da iskoristi sve prednosti hardvera, zbog čega još uvijek ima konotaciju samo moćne igračke i uređaja koji je prvenstveno namijenjen konzumaciji sadržaja. Tek rijetke aplikacije koje profesionalci koriste (prvenstveno Final Cut, DaVinci Resolve, Logic Pro X i neki od Adobeovih kreativnih programa) imaju podršku za iPad, no van tih aplikacija, još ne postoji podrška koja bi iPad pretvorila u pravu zamjenu za računalo ili laptop.

Poboljšanja u popravljivosti

Iako Apple ima reputaciju da u većini slučajeva kvarovi na njihovim uređajima iziskuju kupnju novih, zbog nove direktive EU-a i sve većeg pritiska potrošača da se proizvodi promijene i učine popravljivim Apple je popustio kritikama i počeo dizajnirati svoje proizvode kako bi bili više pristupačni za servisere i amatere koji ne žele baciti uređaj zbog nekih manjih kvarova koje bi se moglo lako popraviti.

Tako je, po prvi put, iPad Pro dizajniran na način da su komponente koje se najčešće popravljaju lako dostupne serviserima i onima koji se tako osjećaju. Sada, čim se skine ekran, u par poteza možemo promijeniti i bateriju, koja je prije bila „zakopana” mnogo dublje u kućištu.

Ova mala pobjeda puno znači za sve zagovaratelje prava na popravak jer je prvi znak da Apple posustaje u svojoj filozofiji da bi Apple uređaje trebali popravljati samo „Apple genijalci”.  

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava