Meta odustaje od lansiranja AI modela u Europskoj uniji

Autor: Redakcija
event 25.07.2024.
Foto: Shutterstock

„Izdat ćemo multimodalni Llama model u narednim mjesecima, ali ne u EU-u zbog nepredvidljive prirode europskog regulatornog okruženja”, izjavila je Meta za Axios.

Vlasnik Facebooka i Instagrama suočen je s izazovima u lansiranju svog novog multimodalnog AI modela na području Europske unije. Prema izjavi tvrtke za američki portal Axios, nejasna regulativa u EU-u otežava razvoj i implementaciju AI tehnologije.

Ova odluka izazvala je zabrinutost u tehnološkoj industriji jer bi mogla ograničiti dostupnost naprednih AI modela u Europi. Meta tvrdi da su europski zakoni o zaštiti podataka, poput GDPR-a, previše restriktivni i otežavaju prikupljanje i korištenje podataka potrebnih za treniranje AI modela.

„Ako ne treniramo naše modele na javnom sadržaju koji Europljani dijele na našim uslugama i na drugim platformama, poput javnih objava ili komentara, onda modeli i AI značajke koje pokreću neće točno razumjeti važne regionalne jezike, kulture ili trendove na društvenim mrežama”, izjavila je Meta u blog postu.

Zasad je nejasno kada će Meta uspjeti ukloniti prepreke regulatornoj regulative i lansirati svoj AI model u EU-u. Tvrtka će se vjerojatno morati suočiti s dodatnim izazovima u usklađivanju s budućim Aktom o umjetnoj inteligenciji.

Ova odluka Mete dolazi nakon slične odluke Applea da ne plasira svoje AI mogućnosti u Europu. Margrethe Vesteger, povjerenica EU-a za tržišno natjecanje, osudila je Appleov potez, rekavši da je odluka tvrtke „zapanjujuća, otvorena izjava da 100 posto znaju da je ovo još jedan način onemogućavanja konkurencije tamo gdje već imaju uporište.”

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava