ZAKLJUČCI STUDIJE

Pametni telefoni trebaju koštati 7 EUR više da bi se ublažio negativni utjecaj na bioraznolikost

Autor: Redakcija
event 11.10.2024.
Foto: Shutterstock

Istraživanje je dio opširnijeg izvješća nizozemske tvrtke ABN Amro o štetnim učincima na okoliš koje uzrokuje svakodnevna potrošačka roba.

Studija koju je proveo ABN Amro otkrila je da bi pametni telefoni trebali biti skuplji za barem 7,10 EUR da bi se kompenzirao njihov negativan utjecaj na globalnu biološku raznolikost. Objavljena je uoči EU-ove Direktive za korporativno izvješćivanje o rizicima za održivost (CSRD), koja će stupiti na snagu 2025. godine, zahtijevajući od tvrtki da objave informacije o svom okolišnom utjecaju i mjerama održivosti. Izvješće ABN Amro usredotočeno je na to kako tvrtke mogu procijeniti svoje učinke na bioraznolikost, posebice s obzirom na sve veću zabrinutost potrošača za pitanje održivosti.

Koristeći podatke Instituta Impact te metode ReCiPe i True Price, izvješće mjeri utjecaj pametnih telefona, tenisica i kauča na biološku raznolikost u novčanom smislu. Ova vrijednost predstavlja dodatni trošak potreban da bi se proizvodi učinili održivijima ublažavanjem njihovih negativnih učinaka na prirodu.

Među tri analizirana proizvoda, pokazalo se da pametni telefoni imaju najveći utjecaj na bioraznolikost, s godišnjim ekološkim otiskom jednakim gubitku više od 1,94 milijuna hektara prirodnog staništa. U financijskom smislu, globalni učinak procjenjuje se na 8,31 milijardu eura.

Kako bi se smanjila šteta za okoliš uzrokovana pametnim telefonima, u izvješću se preporučuju mjere kao što su korištenje održivijih izvora energije u proizvodnji, povećanje ponovne upotrebe materijala i dizajniranje uređaja s duljim vijekom trajanja. Dodatnih 7,10 eura moglo bi se usmjeriti na provedbu ovih promjena.

ABN Amro istaknuo je nizozemski Fairphone kao vodeći primjer brenda pametnih telefona s pozitivnim učinkom na okoliš. U izvješću se također priznaju tvrtke koje nude obnovljene telefone i platforme kao što je Valyuu, koje potiču prodaju rabljenih uređaja kao korake u pravom smjeru.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava